معرفی رشته دندانپزشکی
برای معرفی رشته دندانپزشکی باید بگوییم که وظیفه اصلی یک دندانپزشک تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان است. داندپزشکی با دندانشازی در گذشته ادغام بود و این دو را یک رشته می دانستند، اما در حال حاضر دندانسازی یک بخش جداگانه از امور دندانپزشکی است. در ضمن دندانپزشکی یکی از شاخه های پزشکی بوده که با بازار کار فوق العاه ای که دارد در اولویت انتخاب دانش آموزان رشته تجربی برای ادامه تحصیل در دانشگاه قرار دارد. اینک در این مقاله قصد داریم تا به معرفی رشته دندانپزشکی و توانایی های لازم برای تحصیل در آن، گرایش ها، دروس و مقاطع دندانپزشکی اطلاعاتی را ارائه دهیم. این مطالب زیر نظر مشاوران تحصیلی یار کنکوری فراهم شده و در آنتخاب رشته به دانش آموزان کمک شایانی می کند.
دندانپزشکی چیست؟
همان طور که در بالا اشاره کردیم رشته دندانپزشکی از زیر شاخه های علم پزشکی است که با دهان و دندان سرو کار دارد و همواره در تلاش است تا بیماری های مربوط به دهان و دندان را تشخیص داده و درمان کند. البته امروزه با شناخت افراد از اهمیت بالای سلامت و زیبایی دهان و دندان، اغلب دندانپزشکان بسیاری از اعمال زیبایی را نیز انجام می دهد. بدین ترتیب یک دندانپزشک موفق باید در فن و حرفه خود حاذق باشد تا تمام کاری مربوط به دندان همچون تراشیدن دندان، بازسازی دندان و اعصاب کشی و غیره را به بهترین نحو ممکن انجام بدهد. پس یاد گرفتن فن و تکنیک در کنار یادگیری علوم پایه بسیار ضروری می باشد.
بیشتر بخوانید:
شرایط پذیرش بدون کنکور پزشکی چیست؟
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته دندانپزشکی
از جمله توانیی های لازم برای دانشجوی رشته دندانپزشکی این است که باید زبان انگلیسی قوی داشته باشد و دروس علوم پایه را به خوبی بلد باشد. مهم تر این که یک دندانپزشک باید بروز باشد، زیرا تنها با انجام کار های عملی امکان این را ندارد که اطلاعات جدید را در مورد بیماری ها کسب کند. به طور کلی افراد علاقه مند به تحصیل در رشته دندانپزشکی باید مهارت بالا و توانایی کار کردن ظریف و با دفت را در خود تقویت کنند تا در آینده از پس کارهای ظریفی دندان پزشکی برآیند. البته داشتن سلامت جسمی و روانی برای یک دندانپزشک و ادامه تمام کار های علمی و عملی دندان پزشکی ضروری است.
بیشتر بخوانید:
بازار کار و معرفی رشته پرستاری
گرایش های رشته دندان پزشکی
فارغ التحصیلان مقطع عمومی دندان پزشکی می توانند تخصص های مختلفی را برای تحصیل در رشته دندانپزشکی انتخاب کنند. گرایش های رشته دندان پزشکی شامل:
- پروستودنتیست: پروتزهای دندانی و ایمپلنت
- پاتولوژیست دهان و دندان: آسیب شناسی دهان، فک و صورت
- اندودنتیست: متخصص درمان ریشه
- رادیولوژی دهان، فک و صورت
- جراحی دهان، فک و صورت
- اندودنتیکس: درمان ریشه
- پریودنتیست: جراحی لثه
- دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی
- تشخیص بیماری های دهان
- پدو دنتیست: دندانپزشکی اطفال
- ارتودنسی
مقاطع تحصیلی رشته دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی دارای دو مقطع یا دوره 2 و 4 ساله است که دانشجویان در دو سال اول تحصیلی بیشتر دروس عمومی پزشکی را پاس می کنند و با قبولی در آزمون جامع از سال سوم باید به مطالعه دروس تخصصی و کارآموزی در بیمارستان های دانشکده دندانپزشکی بپردازند. به طور کلی در این دو دوره دانشجویان دندان پزشکی 217 واحد دروس نظری، علمی و پایان نامه را می گذرانند.
بیشتر بخوانید:
لیست رشته های پر درآمد کنکور ریاضی
دروس رشته دندانپزشکی
دروس دروه مقطع پایه رشته دندانپزشکی:
- بیوشیمی
- بافت شناسی انسانی
- فیزیولوژی
- ژنتیک انسان
- میکروب شناسی
- فیزیک پزشکی
- جنین شناسی
- تشریح
- روان شناسی عمومی
- آسیب شناسی عمومی
- آناتومی
دروس مقطع اختصاصی رشته دندانپزشکی:
- کالبد شناسی و مرفولوژی دندان
- زبان خارجی اختصاصی
- جنین و بافت شناسی فک و دهان
- آسیب شناسی دهان
- ارتودنسی
- اندودنتکس
- بیماری های دهان و تشخیص
- بیولوژی دهان
- پریودنتولوژی دهان
- دندان پزشکی ترمیمی
- جراحی دهان، فک و صورت
- دندانپزشکی کودکان
بازار کار رشته دندانپزشکی در ایران و خارج از کشور
طبق بررسی های انجام و آمار به دست آمده کشور ایران دارای 12 هزار دندانپزشک است که علاوه بر این هر ساله 18 دانشکده دندانپزشکی بیش از هزار دندانپزشک تحویل جامعه می دهد. حال با در نظر گرفتن این تعداد از دندانپزشک و فارغ التحصیلف جدید از رشته دندانپزشکی باید گفت در چندین سال اخیر بازارکار رشته دندانپزشکی افت شدیدی داشته که آن هم فقط بخاطر تعداد بالای دندانپزشکان در جامعه است. البته باید گفت که دندانپزشکا ماهر و کار درست همیشه در فرصت های شغلی جذب شده و در آمد زایی می کنند. پس اگر می خواهید که یک دندانپزشک فعال با شرایط شغلی عالی باشد، سعی کنید تمام مهارت های لازم را به طور تخصصی کسب کنید. در ضمن اغلب دندانپزشکان از این تعداد گفته شده به کشور های خارج از ایران مهاجرت کرده و بیشتر به کشور هایی وارد شده اند که دندانپزشکی در آن جا نیاز افراد جامعه بوده و به عبارتی بازار کار دندانپزشکی در آن جا خوب است.
درآمد رشته دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی از پردرآمدترین رشته های پزشکی محسوب می شود که یک دندانپزشک دارای مدرک فوق تخصصی جراحی فک و صورت، درآمدی در حدود 1 تا 2 میلیارد تومان را دارد. البته این شرایط و درآمد برای همه یکسان نبوده و به محل و شرایط کار، درآمد ها تغییر می کنند. برای مثال حقوق و درآمد در درمانگاه های خصوصی به طور معمول بیشتر از درمانگاه های عمومی است.
آینده رشته دندانپزشکی
امروزه دندانپزشکی در تمامی شهرهای بزرگ و کوچک پر اهمیت و ضروری شناخته شده است که نیاز است تمام افراد جامعه به طور دوره به یک دندانپزشک ماهر مراجعه کنند. پس این رشته دارای آینده شغلی بسیار خوبی است که اگر از افراد فعال در این زمینه باشید می توانید در بخش های مختلف درمانگاهی شهر و روستا فعالیت موثر داشته باشد.
مزایا و معایب رشته دندانپزشکی
در مورد مزیت های رشته دندانپزشکی تا این جای مقاله توضیحات بسیاری از بررسی های مشاوران یار کنکوری را ارائه کردیم که شامل شرایط تحصیل در دندانپزشکی، شرایط بازارکار و آینده شغلی این رشته بودند. حال باید در مورد معایب کم اما جدی این رشته توضیخاتی را ارائه دهیم که ابتدایی ترین آن به انتقال بیماری از بیمار به دندانپزشک است، زیرا فاصله دکتر دندانپزشک از بیمار خیلی کم بوده و امکان سرایت بیماری های عفونی و هپاتیت وجود دارد. بنابراین بهترین گزینه استفاده از اصول کنترل عفونت بوده تا دچار مشکلات از این قبیل نشوید. در مورد مزیت های این رشته نیز باید بگوییم که دندانپزشک ها شیفت های اجباری و شبانه ندارد. دروران تحصیل و دریافت مدرک دندانپزشکی در مقطع دکترا خیلی راحت سریع است و در نهایت با مدرک دکترا افراد درآمد خیلی خوبی خواهند داشت.
یارکنکوری یار کنکوری شماست و میتوانید با دریافت
مشاوره کنکور و برنامه ریزی تحصیلی و دریافت پکیج های تدریس خصوصی و تدریس آنلاین از خدمات ما بهترین استفاده را ببرید جهت دریافت رایگان مشاوره اولیه با ما تماس بگیرید.